tisdag 30 december 2014

Julmatsångest och recept på proteinrika muffin-scones ("scuffins")

Julen är över och som vanligt har de allra flesta tröttnat på dekadenta desserter, skumtomtar och överfyllda julbord. Många känner dessutom en rejäl ångest över sitt matintag och avsaknad från aktivitet de senaste veckorna. Att tröttna på en viss typ av mat och vardag är en sak, men att känna extrem ångest över vad man ätit de senaste veckorna tjänar man ingenting på. Det är istället destruktivt och ökar faktiskt sannolikheten att du kommer "överäta" även i framtiden. Var istället nöjd med att du tillät dig att äta gott, nöjd över att du nu känner dig motiverad att äta bra, röra på dig och återgå till dina rutiner.

Personligen upplever jag att träningen går som bäst efter en lite för lång period av vila och lite för mycket mat, bara man skyndar långsamt. Att träna högintensivt varje dag, endast äta grönkål, hinka i sig vatten och på andra sätt pina sig för att nå sin "toppform" är en beprövad metod för att inte nå några som helst långsiktiga mål. Det är inte allt eller inget som gäller, utan en sund inställning till mat, träning och vila som sträcker sig över lång tid. Konsekventa val i din vardag som att röra på dig regelbundet, äta mycket grönsaker och inte äta för mycket godis och läsk till vardags gör skillnad. Inte vad du åt 10 av årets 365 dagar och inte att du går på en juice detox (detox är bullshit, btw) en gång var tredje månad. 

Ersätt eventuell maträdsla med att fokusera på att äta bra och god mat 2015. Istället för inställningen att du ska äta så lite som möjligt, utforska möjligheten att fokusera på att äta bra och gott. Igår köpte jag exempelvis en ny muffinsform och började direkt fundera på hur mycket gott jag ska baka med dem. Vaknade med ett recept i huvudet och satte igång. Resultatet blev mycket bra och de smakar inte alls juligt, om du nu tröttnat på de smakerna. De består dessutom av näringsrika ingredienser. Testa, vettja!


Hallon- och päronscuffins med havre och chiafrön 

Min variant av scones-muffins med hallon, päron, chiafrön och havre.





Ingredienser

  • 3,5 dl fiberhavregryn (mixade till ett mjöl)
  • 1 dl fiberhavregryn (hela)
  • 1 dl proteinpulver med vaniljsmak (Whey)
  • 1 msk chiafrön blötlagda i 1 dl vatten
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk steviaströ 
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm salt
  • Några droppar vaniljessens 
  • 3 msk osötad äppelmos
  • 2 dl osötad mandelmjölk
  • 1 msk kokosolja och lite till smörjning av formarna
  • 0,5 dl frusna hallon
  • 1/5 päron i bitar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader
  2. Blanda chiafrön med 1 dl vatten och låt svälla i ca 10 min
  3. Mixa 3,5 dl av havregrynen med en stavmixer eller matberedare så det blir till ett mjöl
  4. Blanda alla torra ingredienser och tillsätts sedan även de våta ingredienserna, inklusive de blötlagda chiafröna. 
  5. Smörj/spraya en muffinsform (eller använd vanliga muffinsformar) med lite matfett
  6. Fyll muffinsformarna till ungefär hälften och tryck ner några hallon eller bitar av päron. För mig blev det 11 stycken scuffins men hade nog kunnat ta lite mindre smet för att göra 12. 
  7. Ställ i ugnen i ca 12-16 minuter, de ska vara gyllne och lite hårda på utsidan och ytterst lite kladdiga på insidan. 

Åt tre till frukostkaffet, mycket goda nybakade. Jag serverade mina med naturell färskost, men det smakar nog även bra med ost, marmelad eller dylikt. 

Näringsvärde per scuffin (1/11 av satsen)


Energi: ca 103 kcal
Protein: ca 5,5 g 
Kolhydrater: ca 12 g
Fett: ca 3 g 
Allergiker? De är fria från ägg, nötter och vete. Välj ett vegetabiliskt proteinpulver så blir de även mjölkfria och veganska. Glutenfria om man väljer ren havre. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar